Thursday, 26 December 2013

NVRAM dan PRAM


Apakah yang dimaksudkan dengan NVRAM dan PRAM?


Pada sesebuah komputer Mac, ianya mempunyai satu kawasan memori yang dikhaskan untuk menyimpan data walaupun komputer Mac anda telah di matikan.  Pada Mac yang menggunakan platform Intel, ianya disimpan dalam memori dikenali sebagai NVRAM, manakala pada Mac berasaskan PowerPC, ianya disimpan dalam memori dikenali sebagai PRAM.

Apakah maklumat yang disimpan dalam NVRAM / PRAM?
  • kelantangan pembesar suara
  • resolusi skrin
  • Pemilihan cakera Permulaan
  • Update atau installation yang terganggu sebelum ianya sempurna install.

Jika anda mengalami isu-isu yang berkaitan dengan fungsi-fungsi ini, anda mungkin perlu untuk menetapkan semula NVRAM atau PRAM. Sebagai contoh, jika Mac anda dimulakan dari cakera permulaan selain dari yang anda tentukan dalam pilihan Cakera Startup, atau jika ikon "tanda soal" muncul apabila Mac anda dimulakan, menetapkan semula NVRAM / PRAM boleh membantu.Bagaimana untuk melakukannya?
  1. Shut down Mac anda.
  2. Cari kekunci berikut pada papan kekunci: Command (⌘), Option, P, dan R. Anda perlu menekan kunci ini pada masa yang sama dalam langkah 4.
  3. Hidupkan komputer.
  4. Tekan dan tahan kekunci Command-Option-P-R sebelum skrin kelabu muncul.
  5. Tekan kekunci ini sehingga mula semula komputer dan apabila anda mendengar bunyi permulaan untuk kali kedua.
  6. Lepaskan kekunci.
Jika step di atas tidak menjadi pada komputer anda berkemungkinan kompenen didalam mac anda mempunyai masalah. Digalakan untuk anda untuk merujuk kepada pihak yang pakar.

Selamat mencuba dan semoga berhasil!!